Jak mrozić żywność

Jak mrozić żywność

Często zdarza się nam robienie zakupów zbyt dużych, zwłaszcza, gdy do sklepu idziemy głodni i kupujemy nie z rozsądkiem, ale oczami. Wówczas dochodzi do sytuacji, w której wiele osób marnuje produkty, wyrzucając je do kosza.

Mrożąc żywność w odpowiedni sposób, unikniemy takiej sytuacji. Musimy jednak pamiętać, że tego typu konserwowanie jedzenia też ma swoje ograniczenia, a zbyt długie przechowywanie jego w zamrażalniku może skończyć się zatruciem. Co i w jaki sposób możemy mrozić bezpiecznie, radzi Robert Joachimiak-Szpinda Szef Kuchni Velaves Spa & Resort.

Od czego zaczynamy?
Od czego należy zacząć? Najlepiej od początku, czyli od zakupu i odpowiedniego przygotowania sprzętu chłodniczego. – Większość producentów sprzętu chłodniczego doskonale zna obowiązujące zasady dotyczące mrożenia. Dlatego zamrażarki czy lodówki wyposażone w zamrażalnik – przeznaczone do użytku domowego – spełniają wszelkie normy wymagane do odpowiedniego przechowywania żywności. Normy obowiązują jednak tylko dla nowego sprzętu oraz znajdującego się w okresie gwarancji. Po upływie okresu ochronnego zła jakość pracy urządzeń nie jest w żaden sposób rekompensowana i użytkownicy są zdani na siebie. Warto więc przemyśleć zakup i zainwestować w dobrej klasy sprzęt – mówi Robert Joachimiak-Szpinda.

Ustawiamy temperaturę i… gotowe?
Zakup dobrego sprzętu jest konieczny, ale niewystarczający, należy w odpowiedni sposób o niego dbać. Jest to wbrew pozorom bardzo proste: – Wystarczy zakupić odpowiedni dla urządzeń chłodniczych termometr. Najlepsza temperatura do długoterminowego mrożenia oscyluje w przedziale od -18 st.C do -30 st.C. Sprzęt domowy utrzymuje temperatury jedynie od -4 do -18, głównie ze względu na oszczędność. Profesjonalne agregaty są bardzo drogie i mają zbyt duże gabaryty, ciężko je trzymać w domu. Skazani jesteśmy więc na domowe zamrażalniki i tym samym na krótkoterminowe przechowywanie. Do trwałego mrożenia najlepiej nastawiajmy zamrażalnik na temperaturę ok. -12 st.C. Pamiętajmy przy tym o kontrolowaniu temperatury przynajmniej raz w tygodniu, a w razie potrzeby wezwijmy serwis, który naprawi sprzęt bądź uzupełni czynnik chłodniczy np. specjalnym gazem lub płynem – mówi Robert Joachimiak-Szpinda.

Pakowanie
Mając już odpowiedni sprzęt i dbając o nasze lodówki oraz zamrażarki w zalecanej formie, powinniśmy poznać kilka zasad, które po wprowadzeniu w życie sprawią, że już nigdy nie powinniśmy mieć problemów z nieodpowiednim przechowywaniem ulubionych produktów. - produkty spożywcze przechowywane w zamrażarce układajmy ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie - korzystajmy z odpowiednich opakowań jak torby, czy plastikowe pojemniki do zamrażarki, aby produkty nie uległy uszkodzeniu, wysuszeniu czy grudkowaniu - pakowanie próżniowe produktu wydłuża dwukrotnie termin mrożenia, - unikajmy wkładania do zamrażalnika gorących produktów – powoduje to wzrost temperatury w zamrażalniku i może uszkodzić inne produkty oraz sam zamrażalnik - powinniśmy wyczyścić ryby przed zamrożeniem. Nie mrozimy ryby, która stoi w lodówce od kilku dni - upewnijmy się, że wyjęty z zamrażalnika produkt spożywczy całkowicie rozmroził się przed gotowaniem. Nie dotyczy to warzyw, które można gotować bezpośrednio po wyjęciu z zamrożenia, mięso zaś najlepiej rozmrażać w lodówce - nie zamrażajmy produktów, które już raz zostały rozmrożone po zamrożeniu - owoce takie jak maliny i jeżyny, po umyciu i osuszeniu mrozimy wstępnie najpierw na tacce, a dopiero potem przesypujemy do woreczka czy pojemnika

Zamrozić możemy nawet chleb Wkładając jedzenie do lodówki robimy to z myślą, że dane produkty czy potrawy wykorzystamy znacznie później. Nie zdajemy sobie sprawy jednak, że to „później” może już być za późno i nie powinniśmy przyrządzać potraw z produktów, które zbyt długo poddawane są procesowi mrożenia. Najlepszym sposobem jest odpowiednie pakowanie i zapisywanie dat, dzięki którym rozpoznamy ile czasu mamy na spożytkowanie posiłku. - Maksymalny czas przechowywania dla konkretnych produktów przedstawia się następująco: Wieprzowina – 8 miesięcy, cielęcina – 9 miesięcy, chuda wołowina – to najtrwalszy „zawodnik”, gdyż wytrzymuje aż od 10 do 12 miesięcy, natomiast tłuste mięsa - w tym słonina czy kiełbasa nie powinny mrozić się dłużej niż 4 miesiące. Ryby w niskiej temperaturze zachowują „świeżość” przez ok. 3 miesiące, warzywa (po odpowiednim blanszowaniu) 6 miesięcy, a owoce i świeże zioła od 4 do aż 9 miesięcy. Jeśli istnieje potrzeba, możemy zamrozić także chleb, który w odpowiednim woreczku wytrzyma 3 miesiące. Co ciekawe, gotowe dania można mrozić również nie dłużej jak 3 miesiące. Najciekawszą pozycja są lody – okres przydatności do spożycia uzależniony jest od producenta – mówi Robert Joachimiak-Szpinda.

Co możemy stracić w procesie mrożenia?
– Praktycznie wszystkie produkty spożywcze podczas procesu mrożenia nie tracą smaku, ani zapachu. Tracą natomiast często strukturę własną, kolor, witaminy i minerały rozpuszczalne w wodzie. Największy spadek wartości – ok. 20 – 30 proc. ubytku – dotyczy witaminy C, znajdującej się w owocach i warzywach. Inne minusy to zanik masy produktów w skutek parowania i sublimacji pary wodnej oraz zanik jędrności produktu. Niepoprawne przechowywanie może również doprowadzić do zatruć czy przewlekłych chorób przewodu pokarmowego. Co więc w zamrażalniku może się zepsuć? Z wyjątkiem agregatu lub termostatu to chyba nic, o ile będziemy trzymać się powyższych zasad – dodaje Robert Joachimiak-Szpinda.

Możemy zamrażać mrożonki ze sklepu?
– Mrożenie świeżych produktów to jedno, a zakupionych już mrożonek to druga sprawa. Nigdy nie mamy pewności, co do transportu na trasie producent – sklep oraz tego, czy kupowane przez nas mrożonki nie uległy rozmrożeniu w transporcie. Powinniśmy podczas zakupu wybierać te opakowania, w których warzywa/owoce są „luźne”, a nie w postaci jednej grudki, gdyż oznacza to, że produkt już raz został rozmrożony. Jeśli mamy daleko do domu, w sklepach można zaopatrzyć się w specjalne torby termiczne. Produkty mrożone w opakowaniach zawsze posiadają datę przydatności do spożycia. Przy mrożonkach sprzedawanych na wagę to sprzedawca powinien umieścić taką informację, a jeżeli jej nie ma, to mamy prawo domagać się jej u sprzedawcy – Robert Joachimiak-Szpinda.

czytaj więcej na kuchnia.wp.pl

oceń
tak 26 96.3%
nie 1 3.7%

Podziel się


Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~Aaania 2012-06-26 (07:54) 5 lat 11 godzin i 13 minut temu

Jaka powinna być zdrowa dieta, która przyspieszy metabolizm - przede wszystkim powinniśmy nie odczuwać na niej głodu, powinniśmy na niej normalnie jeść, nasz organizm powinien otrzymywać niezbędne witaminy, minerały, powinna być łatwa w przygotowaniu i szybka w działaniu a przede wszystkim bezpieczna zdrowa i skuteczna. Tylko czy istnieje ?.Myślę że tak. Zróbcie tak jak ja a znacznie podniesiecie poziom przemiany materii przez co schudniecie bez efektu jojo wystarcz zapoznać się z nią ( kalorie-zdrowiam.pl ) gorąco polecam.

odpowiedz

8
15
~mona 2012-06-25 (17:45) 5 lat 1 dzień 1 godzinę i 22 minuty temu

a ja was wszystkich tak bardzo proszę - nie jedzcie cielaczków, krów i innych zwierząt - one są czujacymi istotami i strasznie mi żal, że tyle muszą wycierpieć, żeby stać się potrawą. Naprawdę jedzenie zwierząt nie jest konieczne... pomyślcie o tym, pliiiiiiiis

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

11
3
~cela 2012-06-21 (21:12) 5 lat 4 dni 21 godzin i 55 minut temu

To z jakiego wolu bylo mieso szweckie co lezalo 23 lata?

odpowiedz

15
2
~wiki 2012-06-21 (17:55) 5 lat 5 dni 1 godzinę i 12 minut temu

Już nigdy nie kupię żadnych mrożonek. Mają 50% wody,szczególnie ryby i warzywa.wiki

odpowiedz

TYLKO W WP